Mallix harrastemaailma

Lehdet

Jokainen Mallix Harrastemaailma -lehti on tuhti, vähintään 52-sivuinen lukupaketti täynnä täyttä asiaa.

Käsittelemme muun muassa muovimalleja kaikilta kanteilta, unohtamatta radio-ohjattavia laitteita, lauta- ja miniatyyripelejä sekä näiden kanssa käytettäviä työtapoja ja -välineitä. Mukana myös uutisia, arvosteluja, uutuuksia ja kilpailuja.

Pidä huoli siitä, että et jää ainoastakaan numerosta paitsi, ja tilaa lehti kotiisi kannettuna.

3/2021 (11,80 €)

Kansikuva: Mallix 3/2021
CV-707 Vesikko vitriinimalli
Rakensimme sukellusvene Vesikosta ns. vitriinimallin. Aika paljon sarjan puutteista ja virheistä korjattiin, mutta täydellisyyteen emme pyrkineet mallin käyttötarkoitusesta johtuen. Paljon jäi siis vielä hampaankoloon. Special Navyn rakennussarja tarjoaa kohtuullisen lähtökohdan, mutta tarkan pienoismallin tekeminen vaatii paljon korjaamista ja detaljointia. Tämänkertainen malli luovutettiin muistoksi Vesikon sodanaikaisen päällikön pojalle.
Ford Transit Camper
Kesälomat alkavat ja leirintäalueet kutsuvat taas karavaanareita viihtymään. Vähän kesämuistoista ammentaen muutimme Italerin Ford Transitin matkailuautoksi. Perusarja on iäkäs ja sellaisena hieman karu lähtökohta, mutta sinnikkyydellä hommaan paneutuen saimme kuitenkin aikaan varsin kelvollisen pienoismallin.
4K 3D Hartsitulostimet käyttötestissä
Testasimme kaksi tällä hetkellä luokkansa eliittiä edustavaa harrasteluokan 3D printteriä. Jälki on vakuuttavaa, mutta tiedostojen tarjonta on toistaiseksi hieman yksipuolista, painottuen vahvasti pelifiguureihin.
Supermarine Spitfire Mk.I
Tämäkertainen Spitfire projektimme esittää juuri sodan alla käytössä ollutta versiota. Tyypilliseen tapaansa Mika Heikkilä keskittyy erityisesti mallin maalaamiseen ja viimeistelyyn. Lopputuloksena on taas kerrassaan upea pienoismalli tästä legendaarisesta hävittäjäkoneesta.

2/2021 (11,80 €)

Kansikuva: Mallix 2/2021
Tyrrell P34B kamera-auto
F1 kamera-autot eivät välttämättä ole tuttuja ilmestyksiä, eikä niitä aikoinaan kovin runsaasti ollutkaan. Löysimme muutaman valokuvan Tyrrellin kamera-autosta, ja sellainen piti heti rakentaa, kun sopiva rakennussarjakin sattui löytymään kaapista.
Ruohoa pienoismaisemiin
Pienoismallien maailmassa ne kaikkein yksinkertaisimmat asiat ovat usein hankalimmat toteuttaa aidon näköisinä. Tällä kertaa paneudumme nurmikon tekemiseen sirottimien avulla
Kettenkraftrad
SdKfz 2, eli Kettenkraftrad on mielenkiintoinen moottoripyörän ja tela-ajoneuvon risteytys. Laite oli varsin maastokelpoinen ja sitä käytettiin sodan aikana moniin eri tehtäviin.
Suomalaiset mallikaupat
Uudessa sarjassa pyrimme esittelemään suomalaisia mallikauppoja, siis perinteisiä kivijalkakauppoja. Aloitamme kierroksen perinteikkäästä Sisu Models liikkeestä Helsingistä.
Nipan nurkka
Nipa Neumann jatkaa pakinointia ja sukeltaa yhä syvemmälle mallailun saloihin.
Sisu XA-185
Finmil models jatkaa Suomi-aiheisten rakennussarjojen valmistusta ja sitä mukaa me pyrimme esittelemään niitä Mallixin sivuilla. Tällä kertaa vuorossa on Sisu XA-185.
Vielä uusia Suomi-aiheita
Markkinoille on putkahtanut myös Velsa SA-3 peräkärry ja Pasiin sopiva Patria PM127 torni, molemmat 1/72 mittakaavassa.
Malliuutuuksia
Malliuutuuksia laidasta laitaan
Kätevä hiontasetti
Testasimme kompaktin hiontasetin
Luimme figuurimaalarin raamatun
AK Interactiven F.A.Q sarja jatkuu figuurien maalaamisen paneutuvalla teoksella.

1/2021 (11,80 €)

Kansikuva: Mallix 1/2021
Jagdtiger pienoismalli Takomin sarjasta
Teemme mallin Porschen telakoneistolle rakennetusta Jagdtiger vaunusta. Takomin Blitz rakennussarjat sisältävät vain oleelliset osat ilman tukkutarjontaa vaihtoehdoista tai sisäosista. Juuri tällaisista sarjoista monet tykkäävät.
Jagtiger, hiukan historiaa
Jagdtigerin historiasta on kirjoitettu paljon, mutta jopa hyviksi mainituissa julkaisuissa on joskus käsittämättömiä virheitä. Jopa eri alatyyppien tunnistaminen näyttää joskus olleen tekijöille ylivoimainen tehtävä.
Dioraamaprojektina Souverinbild
Tämänkertaisessa dioraamassa pääosassa on poikkeuksellisesti kameli, tarkemmin yksikyttyräinen dromedaari.
Sisu XA-180 Pasi
Kotimaisen Finmil Modelsin suunnittelema 1/72 rakennussarja monille tutusta Pasista on jo jonkin aikaa ollut markkinoilla. Pääsimme vihdoin kokeilemaan millainen sarjan rakennettavuus on. Ns. pientuotantosarjoissa kun usein tuppaa olemaan mielenkiintoisia, eikä aina niin rakentajaystävällisiä ratkaisuja. Samaan syssyyn kyhäsimme mallille vielä alustankin.
Maaliruiskun Huolto
Maaliruisku on kätevä työväline pienosimallien maalaamiseen. Kyseessä on kuitenkin melko herkkä mekaaninen laite, joka kunnossa pysyäkseen vaatii säännöllistä huoltoa.
Iskä mallaa Osa IV
Katselemme taas maailmaa mittakaavan tuolta puolen, kun Teemu Jormanainen pohtii menoa mallailun ympärillä.
Tuubiakryylit viimeistelyyn
Uutuustuotteiden vyörylle ei näytä loppua tulevan. Tällä kertaa pääsimme testaamaan Abt502 tuotemerkin tuubiin pakattuja akryylimaaleja.
Moi kaikille mallaajille
Useimmille tuttu Pertti ”Nipa” Neumann aloittaa pakinasarjansa kertomalla miten pienoismalleja harrastettiin Porin suunnalla. Hankintapaikkana oli luonnollisesti legendaarinen askarteluliike Laurila.